Kjære alle medlemmer i faggruppen

Styret i ONSF har lagt bak seg et innholdsrikt år. Vi arbeider godt sammen og får gjort en hel masse. Takk til alle som var med på å gjøre Seminardagene til gode innholdsrike dager. En spesiell takk til lokalgruppen i Arendal som var fantastiske verter og underholdere.

Dette året har landsstyre medlem Astrid Wevling vært primus motor i både NORNA og Inspira. I januar skal ONSF arrangere skriveseminar sammen med INSF og ANSF, hvor flere operasjonssykepleiere skal delta. Hun har lagt ned en stor innsats i å få det Nordiske samarbeide opp å gå igjen, noe som er viktig for operasjonssykepleiere i hele Norden. Til høsten inviterer hun og resten av NORNA styret alle til nordisk konferanse på Island (norna2025.is)

Sekretær Cathrine Heen; holder oversikt over organisasjonen, og EORNA. Hun har nå blitt valgt til å lede den vitenskapelige komiteen til neste EORNA kongress, noe som er en stor ære både for henne og det norske operasjonssykepleiemiljøet. Cathrine har også vært vår representant på det ekstra ordinære landsmøtet i NSF, der nye vedtekter sto på dagsorden.  

Solfrid vår fantastiske kasserer, har avholdt kasserer kurs, og har hjulpet oss alle i å finne ut av det nye økonomisystemet i NSF.

Sisilie har sittet i prosjektgruppen for nye DIPS arena og vi håper at vi finner god spor av god operasjonssykepleie tenkning der.

Vilija har startet i ny og spennende jobb. På seminardagene ledet hun paneldebatten med stødig hånd.

Varamedlemmer Monica og Birgitte har bidratt ved behov.

 

Sammen har vi styret arbeidet med å bli mer synlig i beslutningsprosesser. Dvs. at vi har svart på «høringer» angående trygg kirurgi, dekontaminasjon av kirurgisk utstyr, håndbok i hvordan forebygge postoperatives sårinfeksjoner, profesjonsmeldingen osv. Representanter fra styret møtte statssekretær i Helse og Omsorgsdepartementet, Karl Kristian Bekeng, hvor tema var oppgavedeling (nsf.no)

Vi er også sentrale aktører i arbeidet med spesialistgodkjenning. Samarbeidet i Sentralt Fagforum, der Petrin representerer, er viktig i dette arbeidet. Departementet har kommet med følgende tre forslag til modell:

  • Modell 1: AKS modellen, fullført mastergrad = spesialistgodkjenning
  • Modell 2: Mastergrad + relevant klinisk yrkeserfaring= spesialistgodkjenning
  • Modell 3: Spesialistgodkjenning er SIS (sykepleiere i spesialisering) Dvs. et utdanningsløp etter fullført videreutdanning, likt det legene har

Arbeidsgruppen i NSF synes modell 2 er best. Departementet vil invitere til møter og høringer der vi vil bli representert. Landsstyret tror at det er viktig at vi får på plass spesialistgodkjenningen fordi det kan styrke vår posisjon med tanke på oppgaveglidning. Vi får stadig melding om nye «kreative» forslag om hvordan arbeidet kan fordeles eller effektiviseres, som verken er pasientsikker eller godt for arbeidsmiljøet. Landsstyret i ONSF er ikke mot oppgavedeling, men det er pasientens beste som må ligge til grunn for nye endringer.

 

Landsstyre planlegger nettverkssamlinger, for lokalgruppeledere 24 og 25. april, 25. april for lærere, ledere og fag. Seminardager med Generalforsamling skal avholdes 3.-5. september i Harstad. Vi håper at vi ser mange av dere da!

Landsstyret vil gratulere Irene Sirevåg som har disputert i høst. Operasjonssykepleiefaget trenger forskere og flinke hoder som kan utvikle faget.

Takk til alle som har stått på for fag, utdanning og pasienter dette året.
Vi ønsker dere en fredelig jul.

 

For Faggruppen
Petrin Eide.