Ingvard Wilhelmsen – “Sjef i eget liv. Hvordan kan vi best mulig takle all verdens press, stress og omstillinger?”

Ingvard Wilhelmsen

Sammendrag skrevet av Stein Danielsen:

Foredragets tittel: ”Sjef i eget liv. Hvordan kan vi best mulig takle all verdens press, stress og omstillinger”

Her er noen utdrag fra foredraget til Wilhelmsen:

Hva gjør du i stressende situasjoner? Hvordan tenker du? Hvilke holdninger dukker frem? Hvordan forholder du deg til utfordringer i livet? Utfordrende og viktige spørsmål som nok skapte mange refleksjoner blant tilhørerne i salen.

Hypokonderklinikk driver Wilhelmsen i Bergen med korttidssterapi; 5 timer for bergensere, 2 timer for andre, m kognitiv terapi. Endringsfokusert; Forklar deg om dine tanker, og handlinger (de som skaper problemer altså). Fordi det er noe du sannsynligvis kan gjøre noe med. Man kan i løpet av kort tid, 2 timer, begynne å snu et etablert negativt mønster man har. Og øvelse er nødvendig i fortsettelsen.

Flaks og uflaks er undervurdert. Miljøet kan man sjeldent gjøre noe med, men hvordan du selv responderer på det som skjer i miljøet kan man gjøre noe med. Ta ansvar for det du faktisk kan gjøre noe med.

Finnes det en sykdom som blir litt bedre av en dose negative tanker og holdninger?

Fortiden kan du ikke gjøre noe med. Men du kan gjøre noe med din holdning til det som har skjedd. Det negative som eventuelt har skjedd, er ikke en ”gullgruve” for deg. Ta ansvar og plasser det på ”hylla”.

Kan man møte pasienter med for mye empati? Sannsynligvis. For mye empati kan ta bort noe av ansvaret man selv har/skal ta. Som terapeut/behandler kan man brenne ut om man tar for mye ansvar.

Ikke klag på noe du selv velger! Ta ansvar for dine prioriteringer, og vær ærlig på det.

Katastrofetenkning: Bekymre seg for det man ikke kan gjøre noe med. Er det så lurt å drive dette langt? Hypokondernes fremste oppgave er å forsøke å kontrollere døden. Og det er vel som kjent en smule vanskelig…

Ta heller gleder på forskudd. Vær heller kreativ i positiv retning med tenkningen!