Stemningsrapport fra EORNA-kongressen 12.-15. mai 2022

Den tiende EORNA-kongressen i Stavanger har vært under planlegging av arrangementskomiteen i over to år. Aina Hauge og Cathrine Heen har vært NSFLOS sine representanter i EORNA vedrørende dette arbeidet. EORNA samarbeider med kongressfirmaet KIT-group. De har vært profesjonelle samarbeidspartnere og må få noe av æren for at kongressen ble så bra. Kongressen ble utsatt ett år pga pandemien. Det ble arrangert en kortere virtuell kongress i 2021. Påmelding åpnet før jul i 2021, men det tok tid før antall deltagere ble så mange at vi kunne beslutte at kongressen skulle gjennomføres. Det ble til slutt over 600 deltagere fra 37 forskjellige land. Enkelte kom langveisfra, Colombia, USA og Australia. Omtrent en fjerdedel av deltagerne var fra Norge, men det var også relativt store grupper fra Sverige, Israel, Finland og Croatia.

Det var 21 norske frivillige som hjalp til med det praktiske under kongressen. Det var 1 fra Trondheim, 7 fra Oslo/Akershus og 13 fra Stavangerregionen hvorav 3 var studenter. De frivillige hadde ulike oppgaver og bidro til at deltagere følte seg velkommen. De fikk delta på foredrag og kongressen for øvrig innimellom.

Det var i alt over 70 foredragsholdere og 13 av de var norske. Tre norske postere var blant de 20 beste og deltok med trykket plakat de fikk presentere under «poster walk». Det var i tillegg 4 e-posters.
Aina og Cathrine var moderatorer for hver sin økt.

Kongressen åpnet tradisjonen tro med flaggparade torsdag ettermiddag. Det setter en i god stemning og er fargerik med musikk og bilder. Etterpå var det mottagelse og mingling med fingermat og god drikke i utstillingen. Det var en fin måte å starte nettverksbygging.

Åpningsforedraget fra Oliver Kaclenik hadde tittel «How Norway handled the COVID pandemic». Oliver endret i sin innledningen tittelen til «are handling», da pandemien ikke er over. Oliver holdt et balansert innlegg og presenterte statistikk på en lettforstående måte. Han understreket at tall må tolkes med forsiktighet, da vi «teller» på forskjellig måter. Det var et engasjert publikum og Oliver fikk flere spørsmål.

Alle hovedforeleserne holdt et høyt nivå. Patrik Voight fra USA snakket om «artificial intelligence in the management of perioperative services». Patrik er en svært erfaren og engasjert foreleser. Han ønsket at vi skulle se hvordan de digitale løsningene kan avlaste oss i fremtiden. På lørdag var det Noemi Bitterman fra Israel med tema «Design of the future OR: Ergonomy VS robotics». Et hyperaktuelt tema. Den siste hovedforeleseren var Mari Kangasniemi fra Finland med tema «Professional ethics in nursing-Stable or changing?» Mari brukte en eldre tekst for å vise at den profesjonelle etikken er i endring.

Irene Sirevåg var invitert foreleser for å fortelle om den norske operasjonssykepleierutdanningen. Hennes tittel var «The integrated Masters’ degree (MSc) – An OR nurse education for the future». Det var i tillegg norske presentasjoner i parallellsesjoner, slik at det var ikke mulig å få med seg alle. De norske presentasjonene var av høy kvalitet. Vi er stolte over at det var så mange norske bidragsytere som turte å legge frem sin forskning/kvalitetsarbeid/poster på engelsk. «Round table» og «Clinical case study» er kortere innlegg med mulighet for diskusjoner og erfaringsutveksling i etterkant. Dette er nye metoder vi har testet ut de to siste kongressene som aktiviserer deltagerne mer.

I utstillingen var det mange nasjonale og internasjonale deltagere. All kaffe og lunsj ble servert i utstillingen og det var stor aktivitet i pausene. Det var 23 firma tilstede i utstillingen. EORNA har avtale med seks sponsorer som støtter vårt arbeide.

Kongressmiddagen hadde nærmere 200 deltagere og var på Solastranden gård». Det fikk vi en deilig tre-retters og svingt oss på dansegulvet. Dessverre forhindret regnværet oss fra å gå en tur på den deilige stranden utenfor. Det var noen intensive og spennende dager for arrangementskomiteen. Vi har gledet oss lenge til kongressen og er svært fornøyd med gjennomføringen. Vi håper at deltagerne benytter seg av muligheten til å evaluere slik at vi kan bli enda bedre. Vi er glade for at kongressen nå er avsluttet og vi ser frem til neste i Valencia i Spania.

På gjensyn!
Hilsen Aina Hauge og Cathrine


Oversikt over de norske bidragene på EORNA-kongressen i Stavanger


Fredag 13. mai
Priority Session
Speaker: Oliver Kacelnik (FHI): How Norway handled the COVID pandemic
Chair: Aina Hauge

Parallel Session Scientific research – Shaping the nurse identity
Speaker:
Irene Sirevåg: Unveiling Tacit Knowledge: non-technical skills in operating room nursing
Speaker:
Hege Kristin Aslaksen Kaldheim: Interprofessional simulation-based learning and its impact on developing perioperative nursing students’ professional identity

Poster Walk
Speaker: Maike Schilling-Ross and Kine Anita Lindstrøm: Perioperative nurses’ professional competence in the organ donation process
Speaker:
Linda Iren Mihaila Hansen: Operating Theatre Nurses’ considerations about Bladder Catheterization of the Patient undergoing surgery

Symposium Competences for future nurses
Speaker:
Irene Sirevåg: The integrated Masters’ degree (MSc) – An OR nurse education for the future

Parallel Session Online and practical tools to enhance students´ learning
Speaker:
Anne-Kate Esbjug and Kathrine Brooker: Bachelor nursing students in rotation practice in the Operating room Department: A collaborative project by Oslo Metropolitan University and Oslo University Hospital
Speaker:
Astrid Wevling: Video of clinical procedures can increase students self-efficacy in clinical skill development

Round Table Session Learning needs in the focus
Speaker:
Anne Melaas and Kristin Jodal Hjemgaard: Experiences with Instagram as a recruitment tool

Lørdag 14. mai
Parallel Session Insights into the perioperative journey Chair
Speaker:
Linda Iren Mihaila Hansen: Documentation of the temperature of patients undergoing laparoscopic surgery

Poster Walk
Speaker: Hege Kristin Aslaksen Kaldheim: Developing self-efficacy in responding to acute situations amongst perioperative nursing students’ through interprofessional simulation-based learning.

Parallel Session Risk mitigation in the operating room
Speaker:
Cathrine Heen: Surgical counting, a tool for patient safety during surgery: A qualitative study of the experience of operating room nurses
Speaker:
Benedikte Bjøro: Intraoperative peripheral nerve injury related to lithotomy positioning with steep Trendelenburg in patients undergoing robotic-assisted laparoscopic surgery – A systematic review

Søndag 15. mai
Symposium Leadership skills: Shift the focus on resilience
Chair: Cathrine Heen

E-postere
Fredrik Jensen: Evidence-based guidance for operating room nurses caring for women undergoing caesarean delivery: a scoping review

Janne K. Hofstad: Intraoperatively local infiltration anesthesia in hemiarthroplasty patients reduces the needs of opioids: a randomized, double blind, placebo-controlled trial with 96 patients in a fasttrack hip fracture setting

Tove Staff: An e-learning course in electrosurgical equipment used in surgery

Lise Husby Høvik: Patient experience with early discharge after total knee arthroplasty: a focus group study 


(Klikk på et bilde for å se i stort format)

Noen av de frivillige; fra venstre Toril Hanssen, Marit Bru, Elin W. Falck, Gry S. Blakely, Hein A. Leikarnes, Bjørg G. Foldøy, Inger Skarung, Marianne Jungersen, Audrey Schjetne og sønnen til Roberta i KIT-group.

Flaggparade, norsk flaggbærer Bjørg G. Foldøy til «Shalala» av Bjørn Eidsvåg

Aina Hauge (SUS) ved åpning av kongressen

Åpningsforedrag Oliver Kacelnik fra FHI

Invitert hovedforeleser Patrik Voight fra USA

Irene Sirevåg (UIS) var invitert foreleser og hadde to foredrag

Hege K. A. Kaldheim (UIA) deltok som foreleser og med poster

Linda I. M. Hansen (UIA) deltok som foreleser og med poster

Astrid Wevling (HIOF) deltok som foreleser

Flere forelesere, fra venstre: Anne Melaas, Kristin J. Hjemgaard, Benedikte R. Bjøro, Cathrine Heen, Kathrine Brooker og Anne-Kate Esbjug (OUS)

Maike Schilling-Ross and Kine Anita Lindstrøm med poster (OUS)

Samarbeidspartnere fra KIT, Aina Hauge og avtroppende president May Karam med promotering for 2024 i Valencia Spania