Reisebrev – BSAS-Konferansen 2017

Hege Kaldheim, høgskolelektor ved Lovisenberg Diakonale Høgskole, ble i 2017 tildelt NSFLOS Reisestipend, for å delta på den 11. internasjonale konferansen for Behavioural Science in Surgery and Acute Care Settings i Zurich.

Les hennes reisebrev!


Mitt navn er Hege Kaldheim og jeg jobber til daglig som høyskolelektor i videreutdanning av operasjonssykepleie ved Lovisenberg Diakonale Høgskole. Jeg er litt mer enn middels interessert i simulering som læringsmetode og har innført dette fast i utdanningen hos oss.

I oktober 2017 var jeg så heldig å få delta på en konferanse i Zurich etter å ha mottatt reisestipend på 10 000 kroner i fra NSFLOS (Trondheim 2017). Jeg ble invitert av min veileder Johan Creutzfeldt som jobber aktivt med simulering ved CAMST/ Karolinske sykehus i Stockholm.

Jeg reiste i fra et vinterkjølig Oslo og kom ned til et varmt Zurich med sol og opp i 25 grader, og kom tidlig på dagen og tok meg en tur for å undersøke hvor universitetet lå, og å få litt inntrykk av byen. Universitet lå vakkert til på en høyde med god utsikt over Zurich.

Hotellet lå sentralt i forhold til sentrum og universitetet. En vakker by med mye uteliv og flott arkitektur.

BSAS er en liten tverrfaglig konferanse og vi var 43 deltagere fra England, Tyskland, Sverige, Danmark, Norge, Sveits, Nederland, USA og Canada. Som eneste deltager i fra Norge og ganske så fersk når det gjelder å være på konferanser, var jeg glad for å kunne være der sammen med Johan Creutzfeldt, Cecilia Escher og Linn Person fra CAMST: Center for Advanced Medical Simulation and Training i Stockholm/Huddinge, Mats Hedskjöld fra Karolinsk Universitets Sykehus Stockholm og Lisbeth Meurling fra Karolinska Universitets Sykehus Huddinge.

Det var to intensive dager med mange spennende temaer som:

Teamwork in Surgery:

 • Tensions in the operating room impact collaboration quality… but not for everyone.
 • Intraoperative flow disruptions and surgical teamwork during robot assisted Surgery.
 • Surgeon’s team management skills predict clinical performance.
 • Slowing down as a team: Applying the slowing down conceptual framework to facilitate team situation awareness in the OR.
 • Team Adaptation in the OR: Shifts in Coordination Centrality and their Effects on Coordination and Performance.

Teamwork & Patient Safety:

 • Team Processes Enhancing Performance of Medical Teams.
 • The Role of Psychological Safety in Predicting Flu Vaccination of Health Care Workers.
 • Video reflexive ethnography: uncovering healthcare provider riskperceptions.
 • Learning through talk: Conversational elements that mediate learningthrough workplace talk.
 • The “Silent Operating Theatre Optimisation System” (SOTOS): Impacton stress and communication for surgical staff during cardiac surgery.
 • How to challenge without speaking up: a multimodal analysis of interprofessional clinical teams.
 • Adaptive coordination after technical incidents in medicine and aviation.
 • Effect of simulation training for ICU teams on team performance and actual patient outcomes.
 • Simulation based teamwork training can reduce barriers between anaesthesia and surgery – focus group interviews with experienced OR staff
Cecilia Escher presenterer forskning fra CAMST Karolinska institutt Stockholm

Det var også postervandring med mange flotte postere og temaer innenfor simulering.

Takker for en spennende konferanse i en vakker by, og kanskje kunne vi vært flere fra Norge som kunne ta turen til neste år. Vi tenger å stimulere til forskning innenfor faget vårt og skape relasjoner til internasjonale forskningsprosjekt og promotere faget vårt.