Stemningsrapport fra seminardagene i Trondheim 2024

Presentasjonene fra Seminardagene Trondheim 5.-6. september vil ikke publiseres på internettsidene i år.
Presentasjonene vi har fått lov til å dele kan tilsendes på e-post. Du kan melde din interesse for presentasjonene ved å registrere e-post adressen din via lenken: https://forms.office.com/e/FnrhRnPxHY (Lenken stenger søndag 6. oktober)


Tekst: Martin Paulsen Løkke og Linda Eikemo


Nettverkssamlinger 
Onsdag 4. september var flere på plass for å delta på lokalgruppeledersamling, lærer-, fag- og ledernettverk. Samlingene startet felles hvor Petrin Eide fortalte status for arbeidet i ONSF siden sist. Visste du at ONSF per september 2024 har 1698 medlemmer? Det er flere enn hele befolkningen i Aremark kommune i Østfold! Petrin gav også en status for den politiske aktiviteten ONSF har bedrevet den seneste tiden. Status for oppgavedeling og spesialistgodkjenning ble også presentert for lokalgruppelederne, samt lærer, fag – og ledernettverkene trakk seg tilbake i egne samlinger.

Program for nettverkssamlingeneONSF saminardager Trondheim (nsflos.no)
Referat fra lokalgruppeledersamlingen (pdf.)
Referat fra lærernettverk + fag- og ledernettverksmøte september 2024 (pdf.)


Torsdag 5. september – Seminaret er igang!

Trondheim viste seg fra sin vakreste side med strålende sol da seminardagene begynte torsdag morgen. Seminaret blåses igang med åpning av utstillingen og presentasjon av firmaene som bidrar økonomisk og faglig inn i seminaret. Programmet for den første dagen hadde hovedfokus på operasjonssykepleierens rolle og ansvar i operasjonsavdelingen. Etter en lett morgentrim var første presentasjon i gang med temaet oppgavedeling fra et ledelsesperspektiv. Direktør på Diakonhjemmet sykehus Jan Frich holdt innlegget: «Ledelse og oppgavedeling som balansekunst», etterfulgt av Professor LDH/UIT Edith Roth Gjevjon «Sykepleieroppgaver eller sykepleierkompetanse: To sider av samme sak, eller?». Innleggene belyste oppgavedeling, profesjonsteorier og ledelse fra flere ulike og spennende perspektiver. Det var interessant å høre hvordan oppgavedeling er noe som vil øke i omfang etterhvert som effektiviteten forventes å øke for å møte mål satt for helseforetakene. Hvordan skal vi i operasjonsavdelingen møte denne utfordringen og hvordan kan vi best organisere oss for å møte disse kravene. 

De neste presentasjonene var fra et mer sykepleiefaglig perspektiv, – hva er det vi sykepleiere faktisk mener at vi trenger hjelp til. Operasjonssykepleiere OPE OUS Ida Kvalvik og Tom Ole Hagen presenterte masteroppgaven sin «Hvordan erfarer operasjonssykepleiere oppgavedeling i operasjonsavdelingen?”. Finnes det oppgaver vi utfører som fint kan delegeres til andre yrkesgrupper? Hvorfor snakkes det om at en operasjonssykepleier skal erstattes av annet personell inne på operasjonsstuen, når det heller kan frigjøre mye tid om vi får hjelp til logistikk og andre administrative oppgaver. 

Paneldebatt!
Etter lunsj er paneldebatt på programmet ledet av Vilija Jeksrud. Tematikken oppgavedeling på operasjonsstuen fortsetter. Deltakerne i panelet var Tom Ole Hagen, operasjonssykepleier siden 2019, seksjonsleder operasjonsavdelingen Bærum, Ann-Kari Bøe, operasjonssykepleier og master i ledelse, avdelingsleder akuttklinikken OUS, Michelle Lailey, operasjonssykepleier og lokalgruppeleder Buskerud, Jan Thore Lockertsen operasjonssykepleier siden 2002 nå førsteemanuensis universitetet i Tromsø. Petrin Eide, operasjonssykepleier, førstelektor HLV og faggruppeleder ONSF. Spennende diskusjoner, innfallsvinkler, områder og erfaringer hittil relatert til oppgavedeling på operasjonsstuene ble drøftet og belyst. Salen var også engasjert og mange interessante spørsmål relater til fremtidens oppgavedeling ble brakt opp og diskutert med panelet. Det er tydelig at dette er et tema som engasjerer mange! 

Frie foredrag
Dagen ble avsluttet med frie foredrag hvor det ble presentert masteroppgaver og doktorgradsarbeid innen temaene uønskede hendelser og pasientsikkerhet, nytteverdien av lederutviklingsprogram, veiledning av studenter i videreutdanning og erfaringer etter 10 år med robotkirurgi ved sykehuset i Hamar. 

Seminarmiddag

Dagen ble avsluttet med en fantastisk tre retters seminarmiddag. Det var flere fine og morsomme taler fra fra podiet.
Stipender ble delt ut. Et ekstra masterstipend ble delt ut da ingen hadde søkt på Phd stipendet.

Årets Ildsjel ble Cathrine Heen. Hun var nominert både fra lokalgruppen og arbeidsplassen sin.

Underholdningsbidraget var ved Thomas Brøndbo, lillebroren til Bjarne Brøndbo. Han tok forsamlingen gjennom morsomme innslag og fikk alle med på allsang.
To sangfugler fra forsamlingen bidro på scenen (helt spontant) og understøttet at operasjonssykepleier har mange talenter.


Fredag 6. november – seminardagene fortsetter

Seminarets andre dag hadde flere spennende tema som viser kompleksiteten og de ulike mulighetene innenfor fagfeltet vårt. Dagen startet med innlegg fra operasjonssykepleiere som har arbeidet i krigsherjede områder. Operasjonssykepleiere Kjersti Fiveland og Hilde Vollan delte erfaringer fra oppholdet og arbeidet i Gaza tidligere i år. Temaet ble videreført i neste presentasjon hvor mottaker av Florence Nightingale medaljen, Hilde Marie Nilsen, snakket om sine erfaringer fra flere turer til ulike verdensdeler i regi av Norges Røde Kors. Begge foredragene var svært sterke og rørende, men samtidig inspirerende for muligheten for å reise ut som operasjonssykepleier og gjøre en forskjell! 

Etter pausen snakket faglig leder for antibiotikabruk i sykehus, spesialist indremedisin/overlege ved Haukeland Universitetssykehus Per Espen Akselsen om antibiotika resistens og nye retningslinjer for antibiotikaprofylakse innen kirurgi. Per Espen Akselsen refererer også til webinaret “Antibiotika – hva må du vite?” som kan sees av alle (antibiotika.no)

Fagutviklingssykepleier og stipendiat OPE OUS Benedikte Bjøro var nestemann ut etter lunsj med innlegget “Smerter og andre symptomer relatert til leiring ved laparoskopisk og robot-assistert kirurgi ved gynekologiske pasienter 24 timer etter operasjon”. Benedikte skal publisere artikkel slik at hennes presentasjon ikke vil bli delt. Tematikken leiring fortsatte i innlegget til Professor Signe Berit Bentsen fra HVL som presenterte sin artikkel “Patient positioning on the operating table and patient safety: A systematic review and meta‐analysis” (pubmed). 

Seminaret ble rundet av med en sesjon som omhandlet trygg kirurgi. Operationssygeplejerske & klinisk vejleder fra Herlev Hospital, Naja Nielsen snakket om Intraoperative time-out – safe surgery through a multidisciplinary time-out. Sykehuset Naja arbeider ved har blant annet utarbeidet en video som demonstrerer gjennomføringen av intraoperative time-out (region-hovedstaden-video.com).

Professor NTNU, Fagutviklingssykepleier St. Olav, Vigdis Kvitland Schnell Husby presenterte “sjekkliste for trygg kirurgi skaper trygghet for pasienten – en kvalitativ studie av pasienters erfaringer med sjekkliste for trygg kirurgi”. 

Seminaret i Trondheim var fylt opp av lærerike og inspirerende presentasjoner, en variert og spennende utstilling fra ulike leverandører og en mulighet til å møte kollegaer fra hele landet.

Tusen takk til ONSF for flotte og vel gjennomførte seminardager, vi gleder oss allerede til neste møte i Harstad! 


Veiledning i praksis (VIP)
I år var det en posterpresentasjon tilstede på Seminardagene. Prosjektet som er presentert er et samarbeidsprosjekt mellom Sykehuset Østfold og Høgskolen i Østfold. Målet er å styrke
veilederkompetanse hos opr spl blant annet, og heve kvaliteten på praksisstudier.

Bilde av Birgitte Kristensen og posteren veiledning i praksis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vil du vite hvem foreleserne i årets Seminardager er? Samleside med informasjon om foreleserne er publisert på nettsidene (nsflos.no)
Hele programmet som Seminardagene Trondheim befinner seg på internettsidene (nsflos.no)


Sponsorer
Mange firma representerte i seminaret med spennende produkter og bred kunnskap.
I bildekarusellen nedenfor kan du se noen av firmaene som bidro på seminardagene: