Operasjonssykepleierne NSF

NSFLOS Nyhetsbrev – Sommeren 2018

En riktig god sommer til dere alle! NSFLOS går snart i feriemodus, men vi vil allikevel komme med noen påminnelser og oppdateringer i en ellers så travel sommertid.


Last ned dette nyhetsbrevet!


Bildet er tatt på styremøtet i NSFLOS 15.06.18

Fra venstre: Åse-Lill Ellingsæter, Hanne Sofie Yttervik, Aina Hauge, Cathrine Heen og Gunilla Maria Fredheim. Bak: Hanne Zachariassen

En riktig god sommer til dere alle! NSFLOS går snart i feriemodus, men vi vil allikevel komme med noen påminnelser og oppdateringer i en ellers så travel sommertid.

Styret vil først minne dere alle på at det fortsatt er mulig å melde seg på våre seminardager i Bodø innen «tidligfristen» som er utvidet til 24.06.18. Så skynd dere! For etternølere er det selvsagt mulig å melde seg på helt til oppstart, men ordinær påmeldingsfrist er satt til 01.07.18.

Årets tema er: Operasjonssykepleie, fag og framtid – vår profesjon i dag og i morgen. Vårt spennende program finner dere på www.nsflos.no eller på NSFLOS hjemmeside. Endelig versjon vil foreligge om kort tid!

Styret har også hatt mange diskusjoner rundt oppgavedeling denne våren. Foruten saken som ble omtalt i sommerbrevet i fjor, og som også lokalgruppen i Østfold har hatt eget oppslag om på www.nsflos.no, har vi også fått inn flere henvendelser på rollen som «første assistent» der operasjonssykepleieren utfører denne funksjonen istedenfor kirurgen. Dette er også oppgavedeling, der vi nå utfordres til refleksjon av egen funksjon, rolle og faglige kompetanse.

Skal vi være «første assistenter» i framtiden eller skal vi fremfor alt fortsatt være operasjonssykepleiere i våre kjente roller? NSFLOS vil komme tilbake til dette temaet etter ferien. Vi ønsker blant annet å engasjere Lokalgruppelederne og nettverkene våre med hensyn til denne rollen. Jeg vil samtidig benytte anledningen til å be de av medlemmene våre som har erfaring og/eller tanker og refleksjoner rundt denne typen oppgavedeling om å sende meg en mail til aina.hauge@sus.no. Styret ønsker at operasjonssykepleierne engasjerer seg i dette temaet og sier sin mening og deler sine erfaringer med oss.

Et annet viktig tema i styret er utdanningen vår, som har vært gjennom en rivende utvikling de siste årene. Mange av dere har vært engasjert og bidratt til det vi nå ser har inntatt det meste av utdanningsinstitusjonene våre over hele landet – Master i Operasjonssykepleie. Fremdeles går nok diskusjonene på jobb en gang i blant både i egne rekker, og blant våre samarbeidspartnere og ledere, er det nå egentlig nødvendig med en Master for operasjonssykepleiere? Til det har NSFLOS bare et svar: JA!!

Er det ikke godt nok med videreutdanningene slik det var før? Det var da, vi er i stadig endring og fortiden vil alltid følge oss. Før videreutdanningene ble vi utdannet på sykehusene, mange av oss har også denne virkeligheten med seg. Kompetanse og endringsvilje gir verdiskapning. Vi er nok alle oppmerksomme på at den største utfordringen endringer møter er ikke ny teknologi, men motstand fra den enkelte medarbeider til å jobbe annerledes eller tenke nytt. Derfor tar ting tid, men vi nærmer oss nok et konsensus om at det er riktig at utdannelsen vår nå er en Master.

Når det gjelder vårt nordiske samarbeid, vil NSFLOS minne om at NORNA kongressen finner sted i Stockholm 29.-30. november i år. Tema for NORNA CONGRESS 2018 er «Come together – Building Bridges in Perioperative Nursing”. Du kan lese mer om kongressen her: http://www.rfop.se/norna-congress-2018/.

Jeg vil også minne om at det i 2019 er tid for EORNA Congress igjen, denne gangen i Haag, Nederland 16.-19. mai 2019, der temaet er «On the move». Mer info om dette finner du på nettsiden vår. NSFLOS håper at mange fra Norge finner veien til Stockholm og Haag.

Som noen kanskje også har fått med seg, så vil det skje mye på kongressfronten fremover. Norge skal avholde både NORNA og EORNA kongress i løpet av de kommende 3 år, NORNA kongressen avholdes sammen med våre seminardager og finner sted i 09-11. september 2020. Dette året er også et jubileumsår for NSFLOS, som fyller 50 år! Vi håper at mange vil feire dette sammen med oss i 2020!

NSFLOS avholder første styremøte etter ferien den 23. august. Vi tar gjerne imot innspill fra medlemmene våre. Aktuelle saker eller spørsmål fra lokalgruppene kan fremmes til leder innen søndag 19. august.

Styret i NSFLOS ønsker alle våre medlemmer og øvrige operasjonssykepleiere EN RIKTIG GOD SOMMER!

Aina Hauge
Faggruppeleder